Twój kodeks zdrowia – Kodeks-a-zdrowie.pl

Witamy w internetowym serwisie kodeks-a-zdrowie.pl. Dostarczamy pełny dostęp do artykułów i porad zdrowotnych 24 godziny na dobę. Odchudzanie, uroda, zioła, choroby.

Czarna porzeczka – właściwości lecznicze i odżywcze

Czarna porzeczka – właściwości lecznicze i odżywcze


Sezon owocowy zaczął się na dobre. Czarna  porzeczka należy do tej samej rodziny co agrest i w Europie znana jest już od bardzo bardzo dawna – uprawiana jest już od 1400 roku a kto wie, czy nie wcześniej. W Polsce występuje też dziko, co ciekawe przez jakiś czas była objęta częściową ochroną gatunkową. Naturalnie występuje na terenach nizinnych, raczej podmokłych. Surowcem leczniczym są owoce oraz liście czarnej porzeczki.

Co zawiera czarna porzeczka?

Czarna porzeczka jest surowcem bogatym w związki polifenolowe – antocyjany, flawonoidy, kwasy fenolowe, antocyjany oraz garbniki. Dotyczy to zarówno liści jak i owoców. Poza tym w owocach odnajdziemy ogrom witamin – szczególnie C i PP, ale również tych z grupy B, A oraz E. Dodatkowo zawierają całkiem dużą ilość potasu, magnezu, fosforu, żelaza, manganu oraz niewielką ilość jodu. Ponad to błonnik, cukry (szczególnie glukoza i fruktoza). Mimo obecności cukrów prostych ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15 odchudzanie brzucha.

Owoce już w sam raz do zbioru! 🙂

Jak to działa?

Wszystko brzmi super, ale jak możemy wykorzystać czarną porzeczkę aby zadbać o swoje zdrowie? Przede wszystkim jest to witaminowa bomba, z której naprawdę warto korzystać, kiedy sezon jest w pełni. Dodatkowo wykazuje aktywność przeciwzapalną i antyoksydacyjną – prościej mówiąc pomaga zwalczyć naszym organizmom nadmiar wolnych rodników, które są efektem obecnego, stresującego trybu życia. Obecność garbników, zwłaszcza w liściach, będzie przynosiła pomoc w walce z biegunką – wystarczy zrobić napar. 🙂
Poza tym ekstrakty z owoców będą działały przeciwbakteryjnie zapobiegając adhezji mikrobów do naszych komórek. Co ciekawe, prowadzono badania in vivo, których wyniki wskazują, że liście czarnej porzeczki mają działanie przeciwwirusowe. Badania prowadzono w kontekście wirusa grypy, więc można stwierdzić, że czarna porzeczka będzie świetnym rozwiązaniem na jesienne słoty – wzmocni odporność i pomoże zwalczyć infekcje o różnym podłożu. Obecność antocyjanów, co może pamiętacie z wpisu o chabrach, będzie usprawniała mikrokrążenie w oku, co poprawi jakość widzenia. Efekt ten będzie spotęgowany dzięki obecności witaminy A, która również ma wpływ na ostrość widzenia, zwłaszcza przy przejściu dnia w noc academic.oup.com.
Istnieją doniesienia o działaniu rozkurczającym naczynia krwionośne, przeciwdziałającym miażdżycy oraz działaniu moczopędnym. Te ostatnie warunkuje to, że czarna porzeczka sprawdzi się jako środek przeciwdziałający obrzękom oraz wspomagający detoksykację organizmu.

Piękna, prawda?

Przekonałam Was do czarnej porzeczki? Cieszę się bardzo! Idealnie nadaje się  do koktajli oraz do ciast, możecie też spróbować dodać ją do mięsa. Świetnie sprawdza się w kuchni. 😉 Macie jakieś sprawdzone przepisy? 

Źródła:

  • Butnariu M. Detection of the polyphenoli components in Ribes nigrum L. 2014, Ann Agric Environ Med przed.
  • Bonarska-Kujawka D, Cyboran S, Żyłka R, Oszmiański J, Kleszczyńska H. Biological activity of blackcurrant extracts (Ribes nigrum L.) in relation to erythrocyte membranes. 2014, Bimed Res Int.
  • Ehrardt C, Dudek SE, Holzberg M, Urban S, Hrincius ER, Haasbach E, Seyer R Lapuse J, Planz O, Ludwig S. A plant extract of Ribes nigrum folium possesses anti-influenza birus activity in vitro and in vivo by preventing virus entry to host cells.2013, PLoS One
  • Liu P, Kallio H, Yang B. Flavonol glycosides and other phenolic compounds in buds and leaves of different varieties of black currant (Ribes nigrum L.) and changes during growing season. 2014, Food Chem.

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.