Twój kodeks zdrowia – Kodeks-a-zdrowie.pl

Witamy w internetowym serwisie kodeks-a-zdrowie.pl. Dostarczamy pełny dostęp do artykułów i porad zdrowotnych 24 godziny na dobę. Odchudzanie, uroda, zioła, choroby.

Przepisy z SuperFoods

Przepisy z SuperFoods


Przygotowaliśmy aż 7 propozycji na przepisy z superfoods:

  • Koktajl z truskawek z bananem i chia;
  • Koktajl z pokrzyw z awokado;
  • Chipsy z topinambura z czarnuszką;
  • Zupę z pokrzywy i lebiody;
  • Pesto z pokrzywy;
  • Lemoniada z chabrów;
  • Sałatka z mniszka.

I wszystkie z nich dzisiaj Wam przedstawimy 🙂. Uwaga, uwaga – przedstawiam nasze przepisy z superfoods:

1) Koktajl z truskawek z bananem  i chia.

Składniki (2 porcje):

  • Banan – 1 sztuka
  • Truskawki – 250 g
  • Mleko – 250 ml
  • Miód – 1 łyżka
  • Chia – 4 łyżki

Przygotowanie:

Do pojemnika wrzucamy umyte truskawkii i obranego banana. Dodajemy mleko, miód i 3 łyżki nasion chia (chyba, że ktoś tak jak ja jest uczulony – wtedy możemy dodać np mielonego siemienia lnianego albo nasion babki płesznik)Możecie dawać 4, ale tą ostatnią proponuję zostawić do “przystrojenia” koktajlu przed podaniem:) Po zmiksowaniu wszystkich składników koktajl odstawiamy do lodówki na ok 25 minut. Wiem, że to okrutne tak czekać, kiedy wygląda tak zachęcająco, ale wtedy chianam spęcznieje, dając fajną konsystencję.

Dlaczego warto?

Truskawki dostarczą nam witaminy C i przeciwutleniaczy, banany mają w sobie mnóstwo potasu. Miód nie tylko doda nam słodyczy, ale dodatkowo zależnie od rodzaju dostarczy nam dodatkowych korzyści zdrowotnych. Z kolei chia dostarczy nam kwasów omega-3, witamin i sprawi, że nasz koktajl będzie wyglądał jeszcze lepiej https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C3%B3d. Nie oszukujmy się – jemy też oczami 😛

2) Koktajl z pokrzyw z awokado.

Składniki (2 porcje):

  • Młode, sparzone wrzątkiem liście pokrzyw – 2 garście
  • Połowa awokado
  • Seler naciowy – 1 łodyga
  • Sok z 4 pomarańczy
  • Odrobina wody
  • Łyżka miodu

Dlaczego warto?

Pokrzywy zawierają dużo witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminę K, odrobinkę żelaza i sporo naturalnych przeciwutleniaczy. Awokado dostarczy nam zdrowego tłuszczu i witamin w nim rozpuszczalnych – seler zawiera sporo mikroelementów a sok z pomarańczy nada nam przyjemny, rześki smak 🙂

3) Chipsy z topinamburu z czarnuszką.

Składniki (2 porcje normalne albo jedna na mecz :P):

  • Bulwy topinamburu – 400g
  • Sól i czarnuszka – do smaku
  • Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – łyżka stołowa

Przygotowanie:

Topinambur kroimy w cienkie plasterki, delikatnie smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku przez około 25 minut w 200 stopniach. Kiedy będą piękne i chrupkie wyciągamy je, posypujemy solą i czarnuszką (najlepiej zmieloną – cała lubi z nich spadać :P). I gotowe – mamy pyszną i zdrową przekąskę.

Dlaczego warto?

Poza tym, że topinambur możemy jeść na surowo – co jest całkiem wygodne, to dodatkowo zapewni nam odrobinę witaminy A i C, makroelementów takich jak wapń czy potas. Na dokładkę – ma dużo inuliny, dzięki temu mogą wcinać go nawet diabetycy 🙂 A czarnuszka? Czy muszę opowiadać o tych niesamowitych nasionkach? Jest prawdziwym arcydziełem natury – nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze działa jak marzenie na wiele chorób.

4) Zupa z pokrzyw i lebiody

Skład (6 porcji):

  • Młode, sparzone liście pokrzyw: około trzech szklanek
  • Młode, podgotowane liście lebiody: jedna szklanka
  • 1,5 litra bulionu (może być zwykły, może być na samych warzywach)
  • Dwie cebule pokrojone w kostkę
  • Cztery drobno pokrojone ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do bulionu wrzucamy naszą zieleninę, zeszkloną na patelni cebulkę i delikatnie podsmażony czosnek (musi być na złoto). Gotujemy przez 30 minut a następnie blendujemy (jeśli chcemy zupę krem możemy dodać np. topinamburu). Dodajemy sól i pieprz do smaku i gotowe – świetna, lekka i odżywcza zupka gotowa do jedzenia 🙂

Dlaczego warto?

Po pierwsze uzupełnimy sobie witaminy i minerały (niestety na ciepło musimy liczyć się z pewnymi stratami), po drugie w zupie znajdziemy sporo przeciwutleniaczy a po trzecie – zupka wychodzi przepyszna (to, co pokazaliśmy na wizji było wszystkim co udało się ocalić zanim skończyłem “próbować, czy na pewno jest dobra”). 😀

5) Pesto z pokrzywy

Składniki:

  • Młode, sparzone liście pokrzywy – garść
  • Orzechy włoskie – garść
  • Słodkie migdały – garść
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Oliwa z oliwek – dwie łyżki

Przygotowanie:

Wrzucamy wszystko do pojemnika i blendujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Prościzna https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C3%B3d.

Dlaczego warto?

Osobiście nie lubię tego oryginalnego pesto – jakoś mi nie smakuje. No i kosztuje majątek. Orzeszki piniowe kosztują około stówki za kilogram – gdzie włoskie możemy albo kupić za ułamek tej ceny albo zebrać na działce. Zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy i minerały. Nie dość, że pomoże wyrównać cholesterol, to jeszcze poprawi nam pracę mózgu. I świetnie pasuje do chipsów z topinambura.

6) Sałatka z mniszka

Składniki (2 porcje):

  • Umyte liście mniszka (najlepiej młode) – 3-4 garście
  • Truskawki – około 15 dużych
  • Twardy ser pleśniowy – 100-150 gram
  • Orzechy włoskie – garść
  • Ocet balsamiczny – jako dressing

Przygotowanie:

Umyte liście mniszka wrzucamy całe do miski, truskawki kroimy na ćwiartki, ser kroimy na niedużą kostkę. Orzechy możemy delikatnie pokruszyć. Mieszamy wszystko, polewamy odrobiną octu balsamicznego i gotowe https://pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenia_od%C5%BCywiania!

Dlaczego warto?

Przede wszystkim, zapewniamy sobie bogaty w składniki odżywcze i lekki posiłek – witaminy A i C, potas, przeciwutleniacze i dodatkowo – związki gorzkie zawarte w mniszku ułatwią nam strawienie tego i poprzednich posiłków. To świetny dodatek do obiadu albo pomysł na przyjemny lunch 🙂

7) Lemoniada z chabrów

A lemoniadka tak 😀 Cudny kolor 🙂

Składniki:

  • Kwiaty chabra bławatka – garść
  • Cytryny – 5 sztuk
  • Woda – półtora litra
  • Brązowy cukier albo miód – trzy łyżki stołowe

Przygotowanie:

Wodę wlewamy do dzbanka o pojemności około dwóch litrów. Wyciskamy do niej sok z cytryn, dodajemy cukier albo miód i mieszamy. Na wierzch wsypujemy umyte kwiaty chabra i zostawiamy na noc co jakiś czas mieszając. Powinien pojawić się przepiękny różowy kolor.

Dlaczego warto?

Jeśli nie dla samego wyglądu, to dla przeciwutleniaczy obecnych w chabrze, które pozwolą nam zapewnić sobie zdrowe orzeźwienie.

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.