Twój kodeks zdrowia – Kodeks-a-zdrowie.pl

Witamy w internetowym serwisie kodeks-a-zdrowie.pl. Dostarczamy pełny dostęp do artykułów i porad zdrowotnych 24 godziny na dobę. Odchudzanie, uroda, zioła, choroby.

Zioła bezpieczne dla karmiących mam

Zioła bezpieczne dla karmiących mam


Podchodząc do tego tematu chciałabym zaproponować listę co najmniej kilkunastu ziół bezpiecznych dla karmiących mam i ich pociech i to podzielonych na kategorie – na co pomagają.

Jest pewien problem – badań jest jak na lekarstwo  – no bo komu chce się wydawać pieniądze na badanie bezpieczeństwa ziół. A za darmo się nie zrobią. Procedury niestety są kosztowne.

Czy takie listy są potrzebne?

Przecież dziecko już jest wyłączone z organizmu mamy i działa sobie na tyle samodzielnie na ile potrafi (chociaż na razie skupia się na gaworzeniu i machaniu rączkami). Niestety mleko nie pojawia się w piersiach w sposób magiczny – jest produkowane z tego, co dana mama zje. Jedne substancje przechodzą do mleka lepiej, inne gorzej. Ale zależy nam na tym, żeby tych szkodliwych dla malucha nie było wcale. Dlatego tak – takie listy są potrzebne 🙂

Przede wszystkim umiar!

To, że zaznaczę, że jakaś roślina jest bezpieczna wcale nie znaczy, że można wziąć szuflę suszu, wrzucić to do wiadra, zalać wrzątkiem i pić kilka dziennie. Zaleca się pić maksymalnie 3 szklanki danej herbaty ziołowej.

Co można przyjmować w czasie karmienia piersią?

Zioła poprawiające trawienie, przeciwskurczowe i zapobiegające wzdęciom:

  • Mniszek lekarski:

Działanie: Moczopędne, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci, obniża poziom cukru we krwi.
Dawkowanie: Napar z 4-10 gram suszonego ziela na szklankę wrzątku 3 razy dziennie.

  • Ostropest plamisty:

Działanie: Ochronnie i regenerująco na wątrobę.
Dawkowanie: Dziennie 12-15 gram surowca, podzielone na trzy dawki.

  • Babka jajowata:

Działanie: Bogate źródło błonnika, ułatwia wypróżnianie pl.wikipedia.org.
Dawkowanie: 10-30 gram nasion na 100 ml chłodnej wody. Dodatkowo popijamy szklanką wody.

  • Drapacz lekarski:

Działanie: Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, poprawia apetyt i działa wiatropędnie.
Dawkowanie: Napar z około dwóch gram ziela 30 minut przed posiłkiem.

  • Mniszek lekarski:

Działanie: Moczopędne, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci, obniża poziom cukru we krwi.
Dawkowanie: Napar z 4-10 gram suszonego ziela na szklankę wrzątku 3 razy dziennie.

  • Karczoch:

Działanie: Żółciopędne, ochronne na wątrobę, obniża poziom cholesterolu.
Dawkowanie: Trzy razy dziennie herbatka z około 2g suszonego liścia karczocha.

  • Imbir:

Działanie: Poprawia trawienie, działa przeciwwymiotnie, przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Zmniejsza krzepliwość krwi, obniża poziom cholesterolu i działa przeciwbakteryjnie.
Dawkowanie: 2-4 gram dziennie w postaci naparu albo odwaru. Najlepiej przygotowywać ze świeżego korzenia. Ewentualnie trochę więcej, jeśli chcemy zrobić sobie super imbir na infekcje. Byle nie za często.
Uwaga: Obniża krzepliwość krwi, więc mamy przyjmujące leki przeciwzakrzepowe albo mające problemy z krzepnięciem krwi powinny albo być wyjątkowo ostrożne albo sobie odpuścić.

  • Kolendra:

Działanie: Przeciwskurczowe, poprawiające trawienie, przeciwbakteryjne oraz (w każdym razie wskazują na to wstępne badania) przeciwmigrenowe pl.wikipedia.org.
Dawkowanie: Napar z 1 g suszonej kolendry na szklankę wody do 3 razy dziennie.

  • Cykoria:

Działanie: Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia apetyt.
Dawkowanie: 1,5-2 łyżek korzenia zalewamy półtora szklanki letniej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Zostawiamy na 15 minut, żeby ostygło, cedzimy. Pijemy pół szklanki 3 razy dziennie przed posiłkami.

  • Mięta pieprzowa:

Działanie: Rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, wiatropędne, zwiększające wydzielanie soków żołądkowych.
Dawkowanie: Napary z 1-3 gram surowca jednorazowo lub 3-6 gram dobowo.
Uwaga: Hamuje laktację!

  • Kminek:

Działanie: Działa wiatropędnie i przeciwskurczowo. Zwiększa ilość mleka 🙂
Dawkowanie: Napar z 1,5 do 6 gram kminku dziennie.

Zioła moczopędne:

  • Mniszek lekarski:

Działanie: Moczopędne, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci, obniża poziom cukru we krwi.
Dawkowanie: Napar z 4-10 gram suszonego ziela na szklankę wrzątku 3 razy dziennie.

  • Nawłoć:

Działanie: Przeciwzapalnie, moczopędnie, obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo słabo przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Dawkowanie: Dziennie odwary z 6-12 gram surowca.

  • Pokrzywa:

Działanie: Moczopędne, wzmacniające na włosy i paznokcie, pomaga uzupełnić niedobory niektórych witamin i minerałów.
Dawkowanie: Napary z 2-3 gram suszonych liści na szklankę wrzątku do 4 razy dziennie.

Zioła pomagające nam dbać o nasze żyły i serce:

  • Kasztanowiec (kwiat i owoc):

Działanie: Przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Pomaga pozbyć się żylaków i hemoroidów.
Dawkowanie: Napar z łyżki kwiatu kasztanowca na szklankę wody pijemy po 200ml dwa razy dziennie. Owoce przyjmujemy w postaci intraktu (opiszę to w kolejnych postach).
Uwaga: Obniża krzepliwość krwi, więc mamy przyjmujące leki przeciwzakrzepowe albo mające problemy z krzepnięciem krwi powinny albo być wyjątkowo ostrożne albo sobie odpuścić.

Nie tylko estetyczny, ale i przydatny – Matka Natura jak zwykle działa na dwa fronty 🙂

  • Ruszczyk kolczasty:

Działanie: Przeciwzapalnie i uszczelniająco na naczynia krwionośne (zapobiega obrzękom), pomaga pozbyć się hemoroidów, pomaga powstrzymać powstawanie pękających naczynek i żylaków.
Dawkowanie: Łyżkę kłącza musimy skropić alkoholem (spokojnie i tak się wygotuje) i zalewamy szklanką zimnej wody i przygotowujemy odwar. Dzielimy na cztery porcje i pijemy 🙂
Zioła działające wspomagająco przy infekcjach:

  • Lipa:

Działanie: Przeciwzapalne, napotne, przeciwgorączkowe, uspokajające, odchudzające.
Dawkowanie: Napary z 2-6 gram surowca, do trzech razy dziennie.

  • Melisa lekarska:

Działanie: Przeciwwirusowe, uspokajające, przeciwskurczowe na mięśnie gładkie i wiatropędne.
Dawkowanie: Napary z 1,5-4,5 gram liści do trzech razy dziennie.

  • Imbir:

Działanie: Poprawia trawienie, działa przeciwwymiotnie, przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Zmniejsza krzepliwość krwi, obniża poziom cholesterolu i działa przeciwbakteryjnie.
Dawkowanie: 2-4 gram dziennie w postaci naparu albo odwaru. Najlepiej przygotowywać ze świeżego korzenia pl.wikipedia.org. Ewentualnie trochę więcej, jeśli chcemy zrobić sobie super imbir na infekcje. Byle nie za często.
Uwaga: Obniża krzepliwość krwi, więc mamy przyjmujące leki przeciwzakrzepowe albo mające problemy z krzepnięciem krwi powinny albo być wyjątkowo ostrożne albo sobie odpuścić.

  •  Żurawina:

Działanie: Pomaga pozbyć się infekcji układu moczowego – ułatwia wymywanie z niego bakterii
Dawkowanie: Nie znalazłem nigdzie dawkowania. Ale w sumie nie szukałem zbyt intensywnie – wystarczy pogryzać sobie jako przekąskę świeżą albo suszoną. Mniam mniam 🙂

  • Rumianek:

Działanie: Rozkurczające na mięśnie gładkie, przeciwzapalne (stosowany najczęściejw chorobach układu pokarmowego, układu oddechowego albo skóry).
Dawkowanie: Napar z 1-2 łyżek stołowych na szklankę wody. Do płukania, picia albo przykładania tam gdzie trzeba.

  • Czosnek i cebula:

Działanie: Przeciwbakteryjne, obniża poziom cholesterolu we krwi, przeciwzakrzepowo, czosnek dodatkowo przeciwpasożytniczo.
Dawkowanie: 4 gram świeżego czosnku, 50 gram świeżej cebuli dziennie.
Uwaga: Obniża krzepliwość krwi, więc mamy przyjmujące leki przeciwzakrzepowe albo mające problemy z krzepnięciem krwi powinny albo być wyjątkowo ostrożne albo sobie odpuścić.

  • Tymianek:

Działanie: Silnie przeciwbakteryjne, dodatkowo – wykrztuśne.
Zastosowanie: Doustnie napary z 1-2 gram surowca do 4 razy dziennie – w takim samym stężeniu możemy wykorzystać do płukania jamy ustnej i gardła 🙂

Pozostałe surowce:

  • Owoc dzikiej róży:

Działanie: Przeciwzapalne i delikatnie przeciwbólowe. Świetnie zwalcza stany zapalne stawów, jest prebiotykiem, chroni żołądek przed uszkodzeniami błony śluzowej.
Dawkowanie: Ciężko powiedzieć – około łyżki stołowej zmielonego owocu na szklankę wrzątku lub dwie-trzy łyżki dżemu 🙂

  • Jasnota biała:

Działanie: Pomaga zmniejszyć bóle miesiączkowe, jednocześnie zmniejszając krwawienia. Działa przeciwzapalnie, ochronnie na wątrobę, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Dawkowanie: Doustnie 1-2 łyżki suszonych kwiatów na szklankę wrzątku. Można pić kilka razy dziennie.

  • Kłącze pięciornika:

Działanie:  Przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, pomaga zatamować krwawienia i przyspiesza gojenie się ran.
Dawkowanie: Zewnętrznie odwar z 2-6 gram surowca. Doustnie odwary z 2 gram surowca do trzech razy dziennie.

Czy ta lista jest wyczerpująca?

Cóż – na pewno dla mnie 🙂 To parę ładnych godzin skakania z podręcznika na podręcznik i z badania na badanie. Badania wciąż się pojawiają, więc z każdym rokiem informacji będzie więcej – jak na razie przedstawiłam Wam listę ziół i innych surowców bezpiecznych dla karmiących mam i ich pociech 🙂 Na ile będę w stanie – postaram się ją aktualizować i poprawiać w miarę postępujących badań. Jeśli Wy coś wyłapiecie – wiecie jak się z nami skontaktować – będziemy za to bardzo wdzięczni.

Źródła:

  • Matławska I, Farmakognozja, podręcznik dla studentów farmacji. 2005
  • E. Lamer – Zarawska, Fitoterapia i leki roślinne. 2012
  • http://www.e-lactancia.org
  • Katarzyna Budzynska, Zoë E. Gardner, Jean-Jacques Dugoua, Tieraona Low Dog, and Paula Gardiner.. Systematic Review of Breastfeeding and Herbs. Breastfeed Med. 2012 Dec; 7(6): 489–503.

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.